poniedziałek, 25 lutego 2013

C - Kurczak imbirowo-cynamonowy

Znacie smak kurczaka z imbirem i cynamonem? Przyznacie, że już sama nazwa jest zapowiedzią   intrygujących doznań, co dobitnie potwierdzają kubki smakowe podczas degustacji.
To niebanalne połączenie odkryłam jakiś czas temu na przyjęciu u przyjaciół. Sałatka, którą zaserwowała gospodyni wyglądała i smakowała bardzo oryginalnie. Ja zaadaptowałam ją na potrzeby dania obiadowego.

Kurczak imbirowo-cynamonowy

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 mieszanka warzyw (mogą być mrożone)
1 łyżka imbiru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka curry
1 łyżka kurkuma
pieprz ziołowy (do smaku)
sól, (do smaku)
400 g ryż
2-3 łyżki oliwy z oliwek
woda

Gotujemy ryż w posolonej wodzie, pod koniec dodając kurkumę.
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z imbirem, cynamonem i curry, delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy warzywa,  w miarę potrzeby podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.
I tylko tyle potrzeba, by cieszyć się niebanalnym smakiem szybkiego obiadu:)


Kurczak orientalnie

1 komentarz:

  1. Obilo mi sie echem, ze ktos nie ma pomyslow!!!
    I kto to mowi!!!!!!!!!!!!!!!! :-) Mozemy podniesc range temu przepisowi -wiesz któremu ? MD

    OdpowiedzUsuń