wtorek, 19 lutego 2013

C - Wątróbka drobiowa z jabłkami

Lubicie wątróbkę?
Jako dziecko nie specjalnie za nią przepadałam, ale z czasem "dojrzałam" do jej walorów smakowych, pod warunkiem, że jest to wątróbeczka drobiowa i przyrządzona tak jak lubię, np. w wersji z jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają!

Wątróbka drobiowa z jabłkami


Składniki:

  • 0,80 kg wątróbki z kurczaka,
  • 2 szt jabłka kwaśne,
  • 2 szt cebula surowa,
  • do smaku Vegeta            
  • do smaku curry             
  • 2 łyżki mąki pszennej             
  • 5 łyżek oliwa z oliwek
Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do jabłek i cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.

Taką wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami i ćwikłą.
Mniam!

1 komentarz: