piątek, 22 lutego 2013

C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce


Nie tak dawno dzieliłam się pomysłem na niestandardową panierkę do kotleta, dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej.
Szczegóły poniżej:

Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce

Składniki:

  • filety z dorsza - 5 szt
  • jajko - 1szt
  • mąka - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • posiekany tymianek - 1 łyżka
  • otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek
  • sok z cytryny - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3-5 łyżek


Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.
Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.

Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera z ziołami dodanymi do jajka:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz