czwartek, 14 marca 2013

C - Wielkanocny żurek


Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami.

Wielkanocy żurek na wędzonce  z  grzybami



Składniki:




Ilość porcji: 8-10 porcji

  • 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko
  • 30 dkg – wędzonego boczku
  • garść suszonych  grzybów
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 szt liścia laurowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 główki czosnku
  • 2-3 łyżki musztardy 
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 0,5 l zakwasu na żur 
  • 1-1,5 kg białej kiełbasy
  • 4  litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 8 jaj

Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas


z żytniej mąki, rozrobiony  z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą
i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj.

6 komentarzy: