czwartek, 29 sierpnia 2013

C - DIETETYCZNIE czyli fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami

Dziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:)

Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji:
  • należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika
  • ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii  - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:)
  • działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również na wsparcie przy obniżaniu ciśnienia
  • zalecana jest dla osób z obniżoną ilością z niedoborem żelaza, jak również dla kobiet podczas menstruacji  i karmiących mam:)
  • zalecana jest również przy zapaleniu stawów, czy astmie ze względu na właściwości przeciwzapalne
  • chroni przed nowotworem jelita grubego oraz  przed osłabieniem kości
Sami widzicie, że nic tylko zajadać się fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni fasolkowego sezonu!


 Fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu 
  • kostka warzywna
Mięso zemleć, wymieszać z żółtkiem, ubitą pianą z białka, posiekaną natką pietruszki, musztardą, 1 łyżeczką soli, pieprzem i curry. Formować klopsiki, wrzucać na wrzątek z kostką warzywną (bądź zamiennie w niewielkiej ilości soli) - gotować 10 minut. Po tym czasie wyjmować łyżką cedzakową.

Fasolkę umyć dokładnie w zimnej wodzie, odciąć końcówki i usunąć ewentualne łyko. Gotować we wrzątku  z jedną łyżeczką soli, cukru i posiekanego czosnku -  pod przykryciem do miękkości (około 10 - 15 minut w zależności od młodości fasolki). Odcedzić na durszlaku, podawać z ugotowanymi klopsikami.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza