czwartek, 5 września 2013

Przetwory - Sałatka z buraczków i papryki

Buraki mogą się wydawać średnim powodem do dumy, jednak nieskromnie przyznaję, że u mnie taki właśnie stanowią, jako że po raz pierwszy wyrosły w naszym przydomowym warzywniaczku:)
Zbiory z takiej ekologicznej uprawy zasługują na należytą oprawę, a taką niewątpliwie stanowi poniższa propozycja -  przepis mojej mamy na zimową sałatkę z buraczków o wyrazistym smaczku zaostrzającym apetyt na więcej!:)
 
 
Sałatka z buraczków i papryki



Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 8 cebul
zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
Buraki umyć, zalać zimną wodą, gotować około 40 minut od momentu zagotowania. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka.

Składniki zalewy zagotować, dodać do nich paprykę i cebulę, gotować razem 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z burakami, nakładać do przygotowanych słoików i  pasteryzować  - długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe -  30 minut a mniejsze około 20 minut.

1 komentarz: