Serniczek z brzoskwinką
Ciasto:
- 100 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- olejek cytrynowy
- 1 puszka brzoskwiń
Piana:
- 5 białek
- 200 g.cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać kakao.
Masa serowa :
Ser zemleć dwukrotnie, dodać pozostałe składniki (poza brzoskwiniami) i wyrobić na jednolitą pasę. Gotową masę serową wyłożyć na balchę na warstwę ciasta a na nią osączone i pokrojone w plastry brzoskwinie.
Białko ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Gotową pianą przykryć warstwę brzoskwiń a na nią wyłożyć drugą część ciasta ( z lodówki ).
Piec ok.1 godz. temp.190*C
chyba mój ulubiony :]
OdpowiedzUsuńTaki sernik jeden z ulubionych :):)♥
OdpowiedzUsuń44 year old Executive Secretary Fonz Baines, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Creative writing. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 275 GTB/C. odwiedz strone internetowa
OdpowiedzUsuń