wtorek, 1 października 2013

Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;)

Kolejną październikową propozycją w ramach akcji taniego gotowania będą krokiety. Dlaczego zakwalifikowałam je jako ekonomiczne danie? Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać mięsko z rosołu, połowę mleka do naleśników możemy zastąpić wodą, a z racji trwającego sezonu grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie  - ewentualnie zastąpić go pieczarkami:)

Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole.
Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką.

Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem




Składniki (na około 15 porcji)



na farsz:
  • 350 g ugotowanego mięsa drobiowego 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
na naleśniki:
  • 0,5 l  mleka 
  • 0,5 l wody niegazowanej
  • 2 jajka
  • ok. 400 g  mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia 
do panierowania:
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Farsz:

Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i wyciągnąć dodatki tj. liście i ziele  (moja mama jeżeli nie ma grzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).


Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.

Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na patelni.

Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki:
 
Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię.  Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)


Przygotowanie :
 
Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika  (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. 
Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Najlepiej smakują  z czerwonym barszczem:)

3 komentarze: