sobota, 4 stycznia 2014

Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia

Wczoraj po powrocie z pracy, czekała na nas słodka niespodzianka do popołudniowej kawki. Z racji trwającej jeszcze świątecznej przerwy od szkolnych zajęć, nasze dzieci w ramach kreatywnego spędzania czasu w domu buszują trochę w moim kuchennym królestwie. Wymusiły na mnie obietnicę, że jeżeli tylko deser nam posmakuje, zadebiutuje na blogu - oczywiście nie mogło być inaczej - rolada z podwójną warstwą gorzkiej czekolady i domowym, jeżynowym dżemem naprawdę okazała się pyszna:)
Oddaję blogową przestrzeń Amelce i Kacprowi:

Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia



Składniki:



  • Czekolada ( gorzka )x2
  • 5 plastrów wafli  typu andrut
  • Dżem ( najlepiej jeżynowy)
  • Cappuccino 
  • Czekolada do picia
  • Miód (nie koniecznie)
1. Stopić czekolady oraz zaparzyć cappuccino lub czekoladę pitną.
2. Nasączyć wafle wybranym gorącym napojem.
3. Pierwszy wafel warstwę posmarować stopioną czekoladą do której można nalać trochę miodu.
4. Wyłożyć na to drugi wafel i zrobić warstwę tak samo jak  pierwszą.
5. Na 2 kolejne wafle położyć i rozsmarować dżem
6. 5 wafel położyć najwyżej.
7. Jeśli dobrze nasączyliście z łatwością możną zwinąć całość w roladę.
8 Na koniec posypać czekoladą pitną ( w proszku ) a na to troszeczkę cappuccino najlepiej białym ( również w proszku ). 
9. Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki (nasza rolada była dobra do krojenia i zjedzenia po 3 godzinach).

                                                                                                                                       K.Fert 

1 komentarz: