środa, 24 września 2014

Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku - grochówka

Powiało chłodem. Pierwszy dzień jesieni  zdążył przywiać zapowiedź zbliżającej się zimy. Powiem jedno. Czas na grochową:)



 Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku


Składniki:


  • 2 litry wody
  • 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego,  w połówkach)
  • 4 - 5 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli
  • 1 listek laurowy, 
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, curry
  • 4 kromki chleba
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag wędzonego boczku w plastrach
Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,  obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski,  wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz  grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę), 
Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i  wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy. 

4 komentarze:

  1. w sam raz na jesienne chłodne dni

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wygląda tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombardowanie gotowe i dziekuje ze odpisalas w sprawie moich grzybkow.:D
    Przynajmniej wiem ze to nie moja wina.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń