poniedziałek, 23 listopada 2015

Rurki z bitą śmietaną


Jeśli macie ochotę na słodkie co-nie-co polecam domowe rurki z bitą śmietaną:)




Składniki na ciasto:


  • 0,5 kg mąki 
  • 250 dkg miękkiego masła  
  • 250 dkg śmietany  
  • 1 łyżka proszku  
  • szczypta soli    


Składniki na bitą śmietanę:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki pieczemy na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut.
Z gorącego jeszcze ciasta usuwamy metalowe foremki (po wystudzeniu rurki mogą się połamać).
Wystudzone wypełniamy bitą śmietaną - około 600 ml kremówki ubijamy na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru. 

2 komentarze: