piątek, 12 lutego 2016

Sałatka z brokuła i fety

Z reguły sałatki mało składnikowe przegrywają z tymi obfitującymi w różnorodność smaków
i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz?



Składniki:

  • 1 brokuł 
  • 1 kostka sera Feta
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny
Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody z odrobiną soli i soku z cytryny. Zmniejszyć ogień i gotować brokuły 3-5 minut pod częściowym przykryciem. Następnie delikatnie wyjąć, przełożyć na 1 minutę do miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć na półmisek.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, polać brokuły. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na brokułach z jogurtem. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu, może też spokojnie poleżakować w lodówce. Smacznego:)

2 komentarze: