sobota, 30 września 2017

Babka piaskowa z niespodzianką😊


Czy zdarzają się Wam akcje na już? Potrzebujecie na szybko coś upiec do kawki a czasu na to jak na lekarstwo? Warto wówczas ułatwić sobie życie i sięgnąć np. po gotową mieszankę do wypieku babki piaskowej z Polskich Młynów, bazującą na mące Szymanowskiej. Wystarczy dodać tylko jajka i margarynę, zmiksować i upiec. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby nie dodała czegoś od siebie😊 I uprzedzam – nie są to rodzynki!




Składniki:


  • 1 mieszanka do wypieku ciast – Babka piaskowa – Polskie Młyny
  • 3 jajka
  • 135 g margaryny
  • 1/3 szklanki mrożonej aronii


Mieszankę wsypać do naczynia, dodać jajka i miękką margarynę, całość miksować około 5 minut na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać aronię i delikatnie wymieszać, przełożyć do okrągłej formy o średnicy około 18 cm. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec bez termoobiegu w temp. 165 stopni przez około 50 minut.

Aronia po przemrożeniu traci swoją naturalną goryczkę, zachowując walory smakowe. Fajnie komponuje się w piaskowej babce, rozszerzając wachlarz smakowych doznań😊

2 komentarze:

  1. O jej, ale fajna! Jak ja dawno takiej babeczki nie jadłam - pyszności :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda pysznie. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń