Dziś podzielę się z wami przepisem na tortillę española - słynne hiszpańskie danie z ziemniaków i jajek, gotowane na małym ogniu z dużą ilością cebuli i oliwy z oliwek. To proste, ale pyszne danie, które można podawać na śniadanie, lunch, kolację lub jako przekąskę. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków lub cebuli. Tortilla española jest jednym z najpopularniejszych dań narodowych w Hiszpanii i często podawana jest jako tapas.
Jeśli chcesz spróbować tego klasycznego hiszpańskiego omletu, potrzebujesz następujących składników:
4 średnie ziemniaki
• 8
jajek
• 1
duża biała cebula
• sól
• oliwa
z oliwek extra virgin
Oto jak przygotować tortillę
espanolę w prostych krokach:
1. Obierz
i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.
2. W
dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj ziemniaki i
cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, ale nie
zrumienione - to powinno zająć około 15-20 minut. Możesz dodać trochę wody,
jeśli patelnia będzie zbyt sucha.
3. W
dużej misce roztrzep jajka i dopraw je solą. Dodaj ziemniaki i cebulę i
wymieszaj delikatnie.
4. Wyczyść
patelnię i ponownie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wlej mieszaninę
jajeczną i rozprowadź ją równomiernie. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na
małym ogniu przez około 20 minut, aż brzegi i spód będą złote, a wierzch
ścięty, ale środek jeszcze trochę płynny.
5. Aby
odwrócić tortillę, połóż na niej duży talerz i szybko odwróć całość. Ostrożnie
zsuń tortillę z powrotem na patelnię i gotuj przez kolejne 5 minut, aż będzie
dobrze ścięta.
6. Przełóż
tortillę na talerz i podawaj ciepłą lub zimną, posypaną posiekaną pietruszką.
Możesz też podać ją z pieczywem, pomidorami i oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz