sobota, 13 września 2014

PRZETWORY - Powidła śliwkowe

W spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem  powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:)




Składniki:


  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 1 łyżeczka imbiru


Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i 
włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami. 

Podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem do rozgotowania często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją,  dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:) 

Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut. 




3 komentarze:

  1. Zamiast imbiru dodaję 1 czubatą łyżkę kakao....

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej mam pytanie nie zwiazane Z powidlami choc na mysl o piwidlach mojej babci yo slinka mi cieknie:)
    Dostalam od znajomych suszone grzyby. Chcialam zrobic sosik wyplukalam, namoczylam wylalam wode,znowu je zalalam i zagotowalam. Byly kwasno gorzkie oczywiscie wywalilam bo nie podalabym tego rodzinie. Moje pytanie czy ja cos zle zrobilam czy to grzyby byly do kitu?
    Pozdrowki Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłaś jak trzeba:) Być może w zestawie suszonych grzybów zaplątał się goryczak? To grzyb podobny trochę do borowika, nie jest grzybem jadalnym (bo jest gorzki) ale spokojnie - nie jest też trujący. Tyle tylko, że nawet niewielki jego fragment w zestawie jadalnych grzybów skutecznie psuje ich smak. Pozdrawiam:)

      Usuń