środa, 19 listopada 2014

Rolada pomidorowa

Dotychczas rolowałam szpinak. Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze  kubki smakowe i stała się częstym bywalcem  stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";)

Rolada pomidorowa 

Składniki:




  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 50g startego, żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 gram)
  • 3 łyżki mąki pszennej (30 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania serka kremowego (typu almette, ulubiony smak)
  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie


Oddzielamy żółtka od białek, następnie  ubijamy je (tzn. żółtka) dolewając stopniowo gorącą wodę. Stale miksując dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i starty ser. Stopniowo dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Wylewamy na blachę (wymiar 25x35) wyłożoną papierem i pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. 
Wykładamy i  studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone pomidory, delikatnie zawijamy roladę. Owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry.

2 komentarze: