sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto - Sałatka

Czerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:)

Nasi świąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :)





Składniki:



  • 27 sztuk słonych krakersów
  • 50g sera żółtego
  • pół cebuli
  • ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/
  • tuńczyk sałatkowy w oleju
  • 3 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • pieprz 
Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.  Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy  2 łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Krakersy są  słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:)

Układamy kolejne warstwy:

warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów
ser z majonezem 
warstwa krakersów
masa z tuńczykiem
warstwa krakersów
białka
żółtka

Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem.  Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć.

12 komentarzy:

  1. Ja także dałam się nabrać. Wygląda wyśmienicie (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i fajnie smakuje - oczywiście zamiast tuńczyka można użyć innej rybki, "puszkowej" lub wędzonej

      Usuń
  2. Świetna sprawa, na pewno zrobię ją na najbliższą imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością zwróci na siebie uwagę:)

      Usuń
  3. Z 9 krakersow wychodzi bardzo małe trzeba zrobić z podwójnych proporcji żeby było większe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9 krakersów w podstawie, w sumie tak jak podaję w składnikach - 27 wszystkich co przekłada się na 9 porcji - oczywiście można wszystko podwoić:) pozdrawiam!

      Usuń
  4. A czy łatwo jest pokroić na takie ładne równe kawałki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznaję, że mnie nie wyszło zbyt ładnie, kwestia lepszego schłodzenia i umiejętności;)

    OdpowiedzUsuń