wtorek, 30 czerwca 2015

Ekstrakt miętowy

Urodzaj na miętę w pełni. W poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi, w której dzieli się sposobem na przygotowanie miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów, lodów, drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas;)


Składniki:

  • liście świeżej mięty
  • wódka
  • 1 słoik/buteleczka i miesięczna cierpliwość;)
Miętę opłukać, strząsnąć nadmiar wody, porwać na kawałki, uwalniając olejki eteryczne.
Włożyć do słoika, zalać wódką. Alkohol musi przykryć liście, więc zakręconym słoikiem porządnie wstrząsnąć i w miarę potrzeby dolać wódkę.
Słoik odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

3 komentarze: