czwartek, 23 lipca 2015

Ciasto cytrynowe

Wakacje w pełni, chociaż nie dla wszystkich;) Na osłodę pracujących dni, nasze dziewczynki nas rozpieszczają, czekając na nasz powrót z pracy z domowym obiadkiem i pysznym ciastem do popołudniowej kawki. Co powiecie na lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe? Dla mnie bomba!



Składniki:


Ciasto
  • 1 2/3 szklanki (250 g)mąki uniwersalnej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka (250g) masła w temperaturze pokojowej
  • 1 ¼ szklanki (250g) cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka otarta z jednej nieopryskanej cytryny
  •  1 nieopryskana cytryna, pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie)

Polewa
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 ½ cytryny
  • ½  szklanki (100g) cukru 

Przygotowanie:

Ciasto
 Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej mąkę i wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Ubij masło z cukrem ręcznym blenderem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa. Dodawaj jajka po kolei, nie przerywając miksowania.
Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypuj mąkę i skórkę otartą z cytryny. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wygładzając wierzch grzbietem łyżki.
Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się wyzłoci, a wbita ciasto wykałaczka będzie sucha..

Polewa
Wymieszaj w misce cukier z sokiem z cytryny.

Ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką ciepłe ciasto. Ułóż na wierzchu plasterki cytryny (opcjonalnie). Powoli wylej polewę na wierzch, tak by część wsiąkła w ciasto, ale warstwa kryształków cukru została na wierzchu.

Zostaw w formie do całkowitego wystudzenia na kratce. Pokrój i podawaj.

1 komentarz: