środa, 26 sierpnia 2015

Deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb.

Wakacyjno-kulinarnej rozpusty w wykonaniu moich małych kuchareczek ciąg dalszy:) Tym razem pyszny deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb.





Składniki:




  • 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa)
  • garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/
  • otręby
  • 1czekolada

Wykonanie:
W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy.

Teraz układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje tak, że nie będzie mieszać się z innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy otręby zmiksowane z czekoladą. Ponownie wkładamy do lodówki, żeby całość stężała.

2 komentarze: