czwartek, 17 listopada 2016

Orzechowiec z kawą

Jako, że stałam się szczęśliwą posiadaczką dużej torby orzechów  wyruszyłam w wirtualną przestrzeń na poszukiwanie ciekawej propozycji na ich smaczne wykorzystanie. I tak trafiłam na blog kuchniamniam i przepis, który po przetestowaniu okazał się absolutnie rewelacyjny!
Polecam:)


 Orzechowiec z kawą


Składniki:
do ciasta potrzebne będą:
  • 6 białek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g orzechów włoskich zmielonych
  • szczypta soli
do kremu kawowego:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka mocnego espresso
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
Zmielone orzechy wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie sztywnieć zwiększ obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj po jednym żółtku. Na końcu wsyp orzechy z mąką. Wymieszaj delikatnie masę i wylej do formy (21×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty.
Żelatynę namocz w 1/4szkl zimnego espresso. Kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewaj, aż się rozpuści. Jogurt utrzyj z cukrem, wlej pozostałe espresso i dokładnie wymieszaj. Ucierając wlej cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubij i dodawaj porcjami w krem kawowy delikatnie mieszając. Kiedy zacznie tężeć wylej połowę na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż resztę kremu. Odstaw do całkowitego stężenia.

1 komentarz: