środa, 21 grudnia 2016

Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki

Magiczny czas świąt to obecność ukochanych osób i zapachy unoszące się z kuchni. Wspaniale, jeżeli gotujemy ze świadomością dobrych wyborów. Wyborów najlepszych produktów, bo przecież tworzymy dla tych, których kochamy:) Zapraszam na pyszne i zdrowe ciastka marchewkowe, przygotowane na bazie ekologicznej mąki Szymanowskiej i Oleju Polskiego Rzepakowego.

Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki


Składniki (na ok. 20 ciastek):





  • 1 szklanka mąki (u mnie Ekologiczna mąka Szymanowska)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Olej Polski Rzepakowy)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów  włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

Mąkę połącz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W misce utrzyj  jajko, olej i  brązowy cukier na jednolitą masę. Wsyp mieszankę mączną, całość zmiksuj. Do ciasta wmieszaj startą marchew, rodzynki, orzechy i płatki.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładaj łyżką stołową porcje ciasta, formując ciastka. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C  i piecz przez 20 minut. Rozkoszuj się smakiem w dobrym towarzystwie:)


inspiracja kulinarna: dolcevitaczylislodkiezycie.blogspot.com




1 komentarz:

  1. Pierwsze słyszę o ekologicznej mące, ale zaciekawił mnie ten temat.

    OdpowiedzUsuń