niedziela, 11 grudnia 2016

Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki


Święta tuż, tuż, najwyższa pora na przygotowanie świątecznych pierników. Takie pierniczki to wspaniała sprawa! Do ich przygotowania można zaangażować nie tylko rodzinę ale i przyjaciół, zarówno młodszych jak i starszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni z ciągłym apetytem na więcej:)


Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki

Składniki:






  • 1 kg mąki (u mnie ekologiczna mąka Szymanowska)
  • 12 łyżek cukru
  • 0,4 kg miodu sztucznego
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 250 g margaryny
  • 1 jajko, 3 żółtka
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia





Miód  i cukier roztopić na wolnym ogniu, uważając, by się nie zagotował, wsypać przyprawę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.


Do przestudzonego miodu dodać jajka, rozpuszczony tłuszcz, proszek (lub sodę) i kakao. Całość wymieszać i dodać do mąki, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się bezpośrednio do przygotowywania pierników, można też je odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;)


Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory. 


Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły.



Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji ;)



Pierniki po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem leżakowania w zamkniętym pojemniku są bardziej miękkie i smaczne. Można je przechowywać wiele tygodni.  




1 komentarz:

  1. Dziś robiłam! Są świetne! Jutro lukrowanie!:)

    OdpowiedzUsuń