wtorek, 21 marca 2017

Zupa z soczewicy

Kolejna szybka i dietetyczna propozycja:)


Składniki:
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory
  • 1/4 szklanki oliwy
  • czosnek
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
Marchewkę pokroić w cienkie plastry, dodać czosnek,  poddusić razem na rozgrzanej oliwie, dodać przepłukaną soczewicę, pomidory, zalać wodą dodając liść laurowy i gotować do miękkości ok 30 minut. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym.

3 komentarze:

  1. Nie przepadam za strączkami dlatego zupy, kremy, sałatki i pasztety, to dla mnie idealne rozwiązanie. Nalezy pamietac, ze rośliny te dostarczają białka, które jest niezbędne do prawidlowego funkcjonowania organizmu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń