niedziela, 9 czerwca 2013

C - Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym

Dziś eksperymentalny kurczak w mleczku kokosowym.
Wyszedł pyszny (cyt: "mamo! nie zrobiłaś jeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję:

Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym
 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki curry
  • mleko kokosowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
Kurczaka pokoroić w kostkę, dodać imbir starty na tarce,  czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i curry. Można odstawić na godzinę do lodówki by mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut.
Podawać z ryżem.

3 komentarze: