wtorek, 4 czerwca 2013

C - Krewetkowe eksperymenty

Powoli dojrzewam do kulinarnych eksperymentów z udziałem owoców morza.  Zaczełam ostrożnie - od krewetek, chociaż nie na tyle ostrożnie by posiłkować się jakimiś podpatrzonymi przepisami - intuicyjnie podałam je w wersji sałatkowej według własnego "widzi mi się" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;))

Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem
 


Składniki:

  • krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram)
  • sałata lodowa
  • suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk)
  • oliwki (kilka sztuk)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • czosnek granulowany
  • sok z 1/2 cytryny
  • jajko + bułka tarta
  • pieprz i sól do smaku
  • olej bądź oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty, odcedzić, odłożyć do przestudzenia. Doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem (użyłam granulowanego ale oczywiście doskonale sprawdzi się świeży, przeciśnięty przez praskę).
Połowę krewek wymieszać z niewielką ilością zalewy z suszonych pomidorów. Drugą połowę panierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce,smażyć na złoto w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Odłożyć na papierowy ręcznik.
Sałatę lodową porwać na kawałki, pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki dodać do sałaty wraz z dwiema porcjami krewetek.
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów wymieszać z 1 łyżką octu winnego, doprawić solą i pieprzem (ewentulanie łyżką suszonych lub świeżo posiekanych ziół) wymieszać z sałatą.

I to by było na tyle:)

4 komentarze:

  1. Po co gotować krewetki jeść można je surowe a jeśli je później smażysz smażysz to tak jak by nosić spodnie na pasku i na szelkach.Dodaj natomiast małże w oliwie lub zalewie z octu winnego (bez zbytniej przesady przy dodawaniu zalewy bo wyjdzie "zupa")posiekany drobniutko kawałek papryczki piri piri lub innej ostrej albo też pieprz kajeński. Niebo w gębie lub gęba w niebie. Wołają mnie Skandynaw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak wpsomniałam, to dopiero moje kulinarne początki z morskimi robalami;) dziękuję za cenne wskazówki!

      Usuń
  2. smaczny eksperyment ;) polecam też krewetki z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-krewetki-z-majonezem-paprykowo-czosnkowym/

    OdpowiedzUsuń