piątek, 26 lipca 2013

C - Placki po węgiersku

Lato, lato, lato czeka!!!:)

Lato w pełni.Wskutek tych fantastycznych okoliczności przyrody moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.
Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a  fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...

Dziś chrupiące i pachnące:
Placki po węgiersku
 
 


Placki:



1 kg ziemniaków

¼ szklanki mąki

1 jajko

1 ząbek czosnku

¼ cebuli

1-2 gałązki koperku

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos:

½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego)

1łyżka mąki pszennej

2 ząbki czosnku

1 cebula

4-6 pieczarek

1 łyżka masła

1 papryka

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

Sól, pieprz, mielona papryka do smaku.

Rozpoczynam od przygotowania sosu.

Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny.

Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny.

W tym czasie przygotowuję placki:

Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki.

3 komentarze: