wtorek, 3 grudnia 2013

Pstrąg z patelni na maśle

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół.
Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:)



Składniki:


  • 2 pstrągi 
  • sok z dużej cytryny
  • 4-6 łyżek mąki pszennej 
  • gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano)
  • sól, pieprz mielony
  • do smażenia: masło klarowane albo oliwa z oliwek

Oczyszczonego i dokładnie umytego pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skropić sokiem z cytryny (również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej masło lub oliwę. Ryby oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię.  Rybę smażyć jeszcze ok. 7-10 min.


2 komentarze: