czwartek, 28 listopada 2013

No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:)

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej?

Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:)

Klops z warzywami

Składniki:


  • 1 kg mięsa mielonego  (wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
  • 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ewentualnie curry
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem.


3 komentarze: