poniedziałek, 2 czerwca 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem, serwowane z kaszą kuskus / Pork tenderloin in mushroom sauce with smoked cheese and couscous

Sezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki  duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu, serwowane z kaszą kuskus. Mniam:)


Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem


Do przygotowania potrzebować będziesz:
na 5 porcji:
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 50 g wędzonego twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, chilli, 
  • kasza kuskus (u mnie firmy Kupiec)

Polędwiczkę pokrój w plastry i lekko rozbij dłonią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć kurki, przykryj i podsmażaj aż cała woda odparuje, a kurki się lekko zrumienią. 
Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła, włóż pokrojone polędwiczki i obsmaż do lekkiego zrumienienia a następnie przełóż je do rondla z kurkami i dopiero wówczas całość dopraw solą, pieprzem i chili. Na pozostałym na patelni maśle podduś pokrojoną cebulę, dodaj ją do kurek i  polędwiczek, podlej zimnym bulionem  (możesz użyć wody), dodaj liść laurowy i duś około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie dodaj pokruszony wędzony twaróg, zamieszaj i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z kaszą kuskus.




2 komentarze: