sobota, 18 kwietnia 2015

Duopak czyli seromakowiec z owocami

Chodziło za mną coś słodkiego, nieskomplikowanego a jednocześnie w miarę efektownego. I tak zrodził się  poniższy "duopak" :)








Składniki:
masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej (850g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 3 duże jabłka
masa serowa:
  • 1 kg  zmielonego białego sera
  • 6 łyżek cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki /u mnie agrestowa/
  • kiść białych winogron
Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.  Masło utrzeć
z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę
i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki (24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach.


Masa serowa: galaretki  rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę.
Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone
w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem.  Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona.
 Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

9 komentarzy:

  1. A gdzie te "owce"??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo,widzisz, przeoczone;) dzięki!

      Usuń
    2. Anonimowy03 maja, 2015

      A ile cukru pudru do masy makowej ??? przepis bardzo fajny wlasnie zjedlismy po kawaleczku ciasta :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. w zasadzie według uznania - u mnie 2 łyżki - uzupełniłam i dziękuję za uwagę:)

      Usuń