sobota, 18 kwietnia 2015

Duopak czyli seromakowiec z owocami

Chodziło za mną coś słodkiego, nieskomplikowanego a jednocześnie w miarę efektownego. I tak zrodził się  poniższy "duopak" :)








Składniki:
masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej (850g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 3 duże jabłka
masa serowa:
  • 1 kg  zmielonego białego sera
  • 6 łyżek cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki /u mnie agrestowa/
  • kiść białych winogron
Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.  Masło utrzeć
z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę
i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki (24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach.


Masa serowa: galaretki  rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę.
Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone
w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem.  Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona.
 Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

8 komentarzy:

  1. A gdzie te "owce"??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo,widzisz, przeoczone;) dzięki!

      Usuń
    2. Anonimowy03 maja, 2015

      A ile cukru pudru do masy makowej ??? przepis bardzo fajny wlasnie zjedlismy po kawaleczku ciasta :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. w zasadzie według uznania - u mnie 2 łyżki - uzupełniłam i dziękuję za uwagę:)

      Usuń

  2. شركة الامارات كلين

    شركة تنظيف كنب العين شركة تنظيف كنب العين

    شركة تنظيف منازل الشارقة شركة تنظيف منازل الشارقة
    شركة تنظيف الفجيرة شركة تنظيف الفجيرة
    شركة تنظيف منازل ام القوين شركة تنظيف منازل ام القوين
    شركة تنظيف عجمان شركة تنظيف عجمان
    شركة تنظيف سجاد عجمان شركة تنظيف سجاد عجمان



    OdpowiedzUsuń