poniedziałek, 7 marca 2016

Pieczone, nadziewane ziemniaczki.

Któż nie lubi ziemniaków z ogniska? Z niepowtarzalnym zapachem, spalonymi skórkami parzącymi dłonie, jedzonych na świeżym powietrzu w fajnym, plenerowym towarzystwie.
Ich namiastkę mogą stanowić ziemniaczki z piekarnika. Nie dajcie się zwieść odmiennej wizualizacji! Tylko  "na oko" zupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:)




Składniki:



  • 8 ziemniaków
  • pierś z kurczaka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • jogurt naturalny
  • kilka ząbków czosnku
  • świeży koper
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. 
Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką.

3 komentarze:

  1. Znalazłam ten przepis, zrobiłam, wyszło wspaniale :) Dziękuję i wesołych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się z pozytywnego wyniku testu:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. jakiś czas temu zakochałam się w pieczonych ziemniakach i teraz wyszukuję przepisów. Wygląda pysznie, wszystkie składniki lubię, więc pewnie będą jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń