wtorek, 1 listopada 2016

Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi

Czy wiece, że w kulturze wschodu dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty? Kuskus stanowią podstawą potrawę w menu wszelkich rodzinnych uroczystości. Te drobne, podzielne ziarenka zyskują coraz większą popularność w kuchni zachodu, głównie z uwagi na łatwość i szybkość przygotowania oraz uniwersalność zastosowań. Kuskus to przecież nie tylko baza dań głównych ale również znakomity dodatek do sałatek, przystawek, zup i deserów.
Ja zapraszam Was dziś na propozycję sałatkową:


Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi

Składniki:

  • 250 g kaszki kuskus
  • 100g kotletów sojowych (a'la schabowe)
  • 3szklanki bulionu
  • papryka konserwowa
  • puszka kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu
Kotlety sojowe włóż do gotującego się bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5-7 minut. Zakończ gotowanie, wyjmij kotlety a po przestudzeniu podziel je na mniejsze kawałki. Do gorącego (nie gotującego się już) bulionu wsyp kaszkę kuskus, przykryj i odczekaj aż kuskus wchłonie cały płyn.
Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki (idealnie sprawdza się w tym zadaniu obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię dodając 1 łyżkę oliwy, dodaj warzywa i  duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (możesz podlać odrobiną wody).
Paprykę konserwową pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj.
Zimny kuskus wymieszaj z przestudzonymi, duszonymi warzywami, pokrojonymi kotletami sojowymi, kukurydzą, natką pietruszki. Dopraw pieprzem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki :) Pysznie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kuskus nauczyłem się jeść dzięki przepisom kcalmar. Mimo to.... na słodko lubię, a tak... no zjem, ale z trudem:)

    OdpowiedzUsuń