poniedziałek, 28 lipca 2014

Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint


Dziś idealna propozycja na upalne dni - lekki i orzeźwiający sernik z miętową nutą, którego recepturę po przepysznej degustacji pozyskałam od koleżanki z Gdańska - Karinko, dziękuję! Sernik na stałe wejdzie do mojego domowego menu i to nie tylko na czas letnich upałów!
Przygotowałam go z niewielkimi modyfikacjami  - zapraszam:)


Lekki, orzeźwiający sernik z miętą



Składniki:


  • 5 łyżek masła
  • 20 okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 40 dag śmietany kremówki 30%
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe)



Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później dodaj do niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki.    
Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia.  Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. 
Ubij śmietanę, drobno posiekaj miętę. Do tężejącej galaretki dodaj twaróg, 3/4 ubitej śmietany i miętę. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na biszkoptowy spód, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj pozostałą bitą śmietaną, paluszkami ptysiowymi(opcjonalnie), listkami mięty i owocami.


Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis ??

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, musiał smakować bajecznie w te upały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niektore przepisy sa naprawde fajne, ale zastanawiam sie po co na sile piszesz po Angielsku, skoro niezbyt Ci to wychodzi.. juz wiele razy oczy mi "krwawily" jak masakrowalas ten jezyk, ale tu wybitnie sie nie popisalas.
    cake which is not baking = ciasto ktore sie (w tym momencie) nie piecze.
    Dla ludzi ktorzy potrafia mowic po Angielsku brzmi to po prostu komicznie, bo przetlumaczylas cos slowo w slowo. Moze lepiej zostan przy gotowaniu i odpusc sobie Angielski ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję za opinię, postaram się wyciągnąć z tego naukę dla siebie - pozdrawiam!

      Usuń