wtorek, 7 maja 2013

C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami

Nie było mnie kilka dni w wirtualnej przestrzeni. Wracam i nadrabiam zaległości:)
Na smaczny początek - drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami:


Składniki:


  • podwójny filet z kurczaka
  • suszone pomidory z zalewy
  • ser mozarella
  • kapary (opcjonalnie)
  • czosnek
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko + bułka tarta
Podwójny filet podzielić na dwie porcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować zalewą z suszonych pomidorów, natrzeć czosnkiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
 Mięso wyjąć, doprawić solą i pieprzem. Na połowę każdej porcji wyłożyć plaster mozarelli, 1-2 suszone pomidory i ew. 2-3 ziarenka kaparów. Mięso złożyć, ewentualnie zawijając końcówki, tworząc mięsne sakiewki. Tak przygotowane mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 30-40 minut.
Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanej patelni a następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem).
Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia, stanowią więc sprawdzoną propozycję dania imprezowego, które moźna przygotować odpowiednio wcześniej a później podgrzać pod przykryciem w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz