piątek, 24 maja 2013

C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego

Wiedzieliście, że z mleczu można robić miód? Ja dotarłam do tej informacji niedawno a zaraz  potem stałam się posiadaczką pierwszych, własnych miodowych słoiczków.
Pomysł i przepis jest rewelacyjnie prosty, mlecz można by rzecz ogólnie dostępny a właściwości, jakie kryje w sobie miód czy też jak niektórzy wolą syrop z miszka lekarskiego, naprawdę imponujące.
Wyczytałam co następuje:

Miód z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości:

  • układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)

  • układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie

  • infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej

  • leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego

  • leczenie miażdżycy

  • łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran

  • oczyszczanie organizmu z toksyn

  • wspomaga laktację, może być również stosowany przez kobiety w ciąży
Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników.


Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego





Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy):

  • około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego
  • 2 kg cukru
  • sok z 3 cytryn
  • 2 litry wody

Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie  rozkładamy je na rozłożonej gazecie na dworze i pozostawiamy na  godzinę dając czas robaczkom na dobrowolną ewakuację;)  Po tym czasie przeglądamy kwiaty i pozbywamy się pozostałych intruzów, następnie kwiaty dokładnie płuczemy i   przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:)  od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty.
Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo, bardzo małym ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorący miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy  na ściereczce, na "głowie", do ostygnięcia.
 
 

18 komentarzy:

  1. Anonimowy26 maja, 2013

    byłam również w grupie testowej tego produktu:) Jakby tu powiedzieć ..... miód w gębie ....POLECAM!!!!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł fajny, tylko, że te 2kg białego cukru nie wyglądają już tak zdrowo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można go zastąpić trzcinowym, lub innym nieco zdrowszym odpowiednikiem:)

      Usuń
  3. A można zamiast cukru dać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... nie myślałam o takim rozwiązaniu...:)

      Usuń
    2. Idę właśnie zbierać mlecze, więc zależy mi na Twojej opinii. Myślisz, że z miodem może być bardziej podatny na psucie? Bo mam takie obawy... A cukier przecież taki niezdrowy... I akurat nabyłam litr miodu :)

      Usuń
    3. Moim zdaniem spokojnie można zastosować takie rozwiązanie, jakkolwiek robienie miodu z miodu może wydawać się niecodziennym posunięciem, to jednak połączenie ich niewątpliwych zalet powinno wyjść na plus! :)

      Usuń
    4. Dziękuje bardzo :) Mlecze już leżakują na balkonie :)

      Usuń
  4. A czy można go dać w butelki po sokach typu Kubuś? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, więc gotowanie odpada

    OdpowiedzUsuń
  6. w butelkach po Kubusiach, jak najbardziej. Wlewałam do nich kiedyś soki owocowe i było ok:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zamiast cukru dodaję stawię.super smak! POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zamiast cukru dodaję stawię.super smak! POLECAM.

    OdpowiedzUsuń