piątek, 24 maja 2013

C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego

Wiedzieliście, że z mleczu można robić miód? Ja dotarłam do tej informacji niedawno a zaraz  potem stałam się posiadaczką pierwszych, własnych miodowych słoiczków.
Pomysł i przepis jest rewelacyjnie prosty, mlecz można by rzecz ogólnie dostępny a właściwości, jakie kryje w sobie miód czy też jak niektórzy wolą syrop z miszka lekarskiego, naprawdę imponujące.
Wyczytałam co następuje:

Miód z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości:

  • układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)

  • układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie

  • infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej

  • leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego

  • leczenie miażdżycy

  • łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran

  • oczyszczanie organizmu z toksyn

  • wspomaga laktację, może być również stosowany przez kobiety w ciąży
Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników.


Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego





Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy):

  • około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego
  • 2 kg cukru
  • sok z 3 cytryn
  • 2 litry wody

Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie  rozkładamy je na rozłożonej gazecie na dworze i pozostawiamy na  godzinę dając czas robaczkom na dobrowolną ewakuację;)  Po tym czasie przeglądamy kwiaty i pozbywamy się pozostałych intruzów, następnie kwiaty dokładnie płuczemy i   przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:)  od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty.
Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo, bardzo małym ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorący miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy  na ściereczce, na "głowie", do ostygnięcia.
 
 

21 komentarzy:

  1. Anonimowy26 maja, 2013

    byłam również w grupie testowej tego produktu:) Jakby tu powiedzieć ..... miód w gębie ....POLECAM!!!!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł fajny, tylko, że te 2kg białego cukru nie wyglądają już tak zdrowo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można go zastąpić trzcinowym, lub innym nieco zdrowszym odpowiednikiem:)

      Usuń
  3. A można zamiast cukru dać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... nie myślałam o takim rozwiązaniu...:)

      Usuń
    2. Idę właśnie zbierać mlecze, więc zależy mi na Twojej opinii. Myślisz, że z miodem może być bardziej podatny na psucie? Bo mam takie obawy... A cukier przecież taki niezdrowy... I akurat nabyłam litr miodu :)

      Usuń
    3. Moim zdaniem spokojnie można zastosować takie rozwiązanie, jakkolwiek robienie miodu z miodu może wydawać się niecodziennym posunięciem, to jednak połączenie ich niewątpliwych zalet powinno wyjść na plus! :)

      Usuń
    4. Dziękuje bardzo :) Mlecze już leżakują na balkonie :)

      Usuń
  4. A czy można go dać w butelki po sokach typu Kubuś? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, więc gotowanie odpada

    OdpowiedzUsuń
  6. w butelkach po Kubusiach, jak najbardziej. Wlewałam do nich kiedyś soki owocowe i było ok:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zamiast cukru dodaję stawię.super smak! POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zamiast cukru dodaję stawię.super smak! POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  9. نقل عفش من جدة الى دبي شحن عفش من جدة الى الامارات


    نقل عفش من الدمام الى الرياض نقل عفش من الدمام الى الرياض
    ارخص نقل عفش بمكة ارخص نقل عفش بمكة
    نقل عفش من جدة الى الاردن نقل عفش من جدة الى الاردن
    نقل عفش

    OdpowiedzUsuń
  10. BLOG COMMENTING IS VERY IMPORTANT TO GET THE BACKLINK. THANK YOU SO MUCH FOR SHARING THESE WITH US.
    온라인섯다

    OdpowiedzUsuń
  11. I WILL TRY SOME OF THESE SITES ON THIS BLOG COMMENTING SITE EXACTLY WHAT I LOOK FOR. SUCH GOOD INFORMATION SHARED WITH AS THESE SITES ARE REALLY HELPFUL FOR MY WEBSITE FOR DOING SEO THANKS FOR SHARING YOUR POST.
    안전놀이터

    OdpowiedzUsuń
  12. THANKS FOR SHARING SUCH A HELPFUL POST ABOUT BLOG COMMENTING. IT IS VERY HELPFUL FOR MY BUSINESS. I AM MAKING VERY GOOD QUALITY BACKLINKS FROM THIS GIVEN HIGH DA BLOG COMMENTING SITES LIST.
    성인웹툰

    OdpowiedzUsuń