Uwielbiam szpinak. Z tym swoim uwielbieniem nie jestem w naszym domu odosobniona. Zwłaszcza jeśli szpinak występuje w towarzystwie puszystego naleśnika.
A skoro o naleśnkach mowa, przypomniały mi się takie mini-bajeczki:)
Znacie bajkę o naleśniku?
"Leży leśnik na leśniku.."
A o naleśniku i dżemie?
"Leży leśnik na leśniku i drzemie"
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki na naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
500 ml mleka (lub wody - jak do tych na zdjęciu:)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnię
szczypta soli
Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor.
Składniki na farsz:
opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)
kostka sera Feta
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła
pieprz
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.
Ja podaję z jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
moje ulubione nadzienie do naleśników zaraz po słodkich z twarożkiem <3 pysznie !
OdpowiedzUsuńOstatnimi czasy pokochałam szpinak w połączeniu z fetą. Takie naleśniki muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńنقل عفش
نقل عفش من الرياض الى مصر شركة شحن من الرياض الى مصرمن الباب للباب
شركة تركيب مكيفات سبليت بالرياض افضل شركة تركيب مكيفات بالرياض
شركة شحن عفش من المدينة لمصر شركة شحن عفش من المدينة لمصر
Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!
OdpowiedzUsuń스포츠토토