wtorek, 14 maja 2013

C - Propozycje grillowe - cz. II

Po dosyć treściwej, grillowanej karkóweczce, dziś propozycja z lekka odchudzona;) - grillowana pierś kurczaka zamarynowana uprzednio w aromatycznej oliwie z oliwek.

 
Najpierw podzielę się pomysłem na przygotowanie tejże oliwy. Poprostu do zakupionej buteleczki  wrzucam 2 ząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do mięs.




A samo mięsko? Filet z kurczaka dzielę na mniejsze porcje, delikatnie rozbijam, nacieram solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do  lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie.



Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek.
I  chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego, półwytrwanego winka:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz