piątek, 17 maja 2013

C - Roladki z grillowanej cukinii

Co prawda sezon na cukinię dopiero przed nami (moje lada moment wykiełkują:) ale w sklepach można je upolować, stąd moja propozycja  na przygotowanie  przekąsek z grillowanej cukinii, które nie tylko pysznie smakują ale też całkiem fajnie się prezentują. Zresztą oceńcie sami:)




Składniki:

  • 2 małe  cukinie
  • serek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie smakowym
  • kabanosy (odkryłam ostatnio kabanosy ze strusia:)
  • marynowana papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • "zieleninka" - typu bazylia, rukola
  • oliwa z oliwek + granulowany czosnek
  • wykałaczki
Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w  cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i lekko grillujemy:



Swoją przygotowałam na płaskim grillu elektrycznym, inny wariant poza grillem tradycyjnym to  wrzucenie jej na kratkę do piekarnika lub lekkie podduszenie na patelni. Zgrillowaną do miękkości odstawiamy do wystudzenia.

Paprykę kroimy w cienkie paski, kabanosy dzielimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną cukinię smarujemy serkiem, układamy kawałek papryki i kabanosa oraz liść bazylii (lub rukoli). Zwijamy, przebijamy wykałaczką, której koniec dekorujemy pomidorkiem.

mniam:)




3 komentarze:

  1. Anonimowy27 maja, 2013

    mniammmm... :-)
    ja polecam także wersję z posmarowaną czosnkiem cukinią, na to mozarella i suszony pomidor. Pychotka!
    Edi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to obowiązkowe połączenie przy kolejnym "rolowaniu"!:)

      Usuń