piątek, 3 stycznia 2014

Chrupiące pałeczki z kurczaka

Jako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:)  nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane pieczarki czy  pałeczki z kurczaka, które prezentuję poniżej:

 Chrupiące pałeczki z kurczaka



Składniki:



  • 10 podudzi z kurczaka (pałeczek)
na ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • ok. 1/4 szklanki  wody
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie 
dodatkowo :
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Podudzia myjemy, wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem soli i  i gotujemy około 10 min. Jeżeli planujemy je smażyć nieco później, zostawiamy je do tego czasu w wodzie - dzięki temu  będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki.
Podudzia  maczamy w cieście naleśnikowym,  wkładamy do bułki tartej,  obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią.
Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście można wykorzystać zwykły rondel) i smażymy do zarumienienia się panierki,  około 5 minut w 170 stopni.

2 komentarze: