czwartek, 9 stycznia 2014

Zapiekanka rybno-ziemniaczana

Pomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:)

Zapiekanka rybno-ziemniaczana



Składniki:



  • 500 dkg filetów ulubionej ryby  
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę skropić sokiem z cytryny. Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić go na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, zmniejszyć ogień, dusić chwilę aż zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.

1 komentarz: