wtorek, 21 stycznia 2014

Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat

Poszukując kulinarnych inspiracji na sklepowych półkach, natknęłam się na pięknie wyglądające, gotowe placki tortilli o smaku suszonych pomidorów i bazylii - już same wyglądały kusząco a nasuwającej się wizji uzupełnienia ich o apetyczne dodatki nie sposób się było oprzeć.
Pomysł pysznie się sprawdził na przyjęciu imieninowym mojego Mężczyzny - z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz:)

Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat


Składniki:


na kurczaka w cieście naleśnikowym i  panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka)
  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 jajko
    dodatkowo :
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
składniki na sos:
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • placki tortilli  (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis znajdziecie np.TUTAJ, )
  • sałata lodowa, rukola (lub mix sałat)
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • ogórek
Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik.

Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek).

Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę.
Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek-  ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza