środa, 29 stycznia 2014

Żeberka w kapuście pekińskiej

Wydawać by się mogło, że żeberka nie są specjalnie dietetyczną potrawą. Jednak jeżeli tradycyjne wieprzowe (takie jak w moim ostatnim rozdaniu) zastąpimy cielęcymi i udusimy w piekarniku, w towarzystwie kapusty i pomidorowego soku, mają szansę stać się ulubionym, dietetycznym obiadem:)

Żeberka w kapuście pekińskiej

Składniki:



  • ok.1,5 kg żeberek cielęcych
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • majeranek
  • sól, pieprz, ostra papryka
Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować na mniejsze kawałki, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posolić, posypać papryką i pieprzem oraz obficie majerankiem i odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie zrumienić z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć posiekaną cebulą i poszatkowaną kapustą. Zalać sokiem pomidorowym, dołożyć liść laurowy, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika na około 70-80 minut.





Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz