poniedziałek, 17 marca 2014

Sałatka Gyros

Sądzę, że sałatkę gyros znają wszyscy. Na wypadek jednak, gdyby okazało się, że to jest to błędne założenie, przypominam przepis:)



Potrzebować będziesz:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 torebkę przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek ketchupu

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Sałatkę układaj warstwowo w przezroczystej salaterce. Zacznij od:

  • połowy porcji kapusty
  • na nią cebulę, 
  • następnie mięso, 
  • ketchup
  • ogórki
  • majonez
  • kukurydzę
  • drugą połowę kapusty
  • paprykę
Odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się "przegryzły".

3 komentarze:

  1. Zapraszam na fanpage i mój kanał na youtube.
    https://www.facebook.com/AkademiaPysznosci
    http://www.youtube.com/channel/UC_558sBMm4jd1kJcvijGqRA

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gyrosa, jest pyszną sałatką.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki przepis właśnie najbardziej do mnie przemawia :D Świetna robota Renato :) Zapraszam Cię do spróbowania także mojej wersji :) http://salatkagyros.pl

    OdpowiedzUsuń