piątek, 14 marca 2014

Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście

Weekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach  jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych.


Wykonanie: Lucyna Tymborowska

Składniki 
na ciasto potrzebować będziesz:



  • 6 jajek
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki wody
na krem:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
dodatkowo:
  • ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem
  • owoce do dekoracji
  • 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową).

Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia.
Teraz przejdź do pieczenia ciasta. 
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania wsyp cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Żółtka wymieszaj z octem, proszkiem do pieczenia i dodaj je do ubitej piany, następnie delikatnie mieszając całość, wsyp przesianą mąkę. Odlej 3/4 ciasta, do pozostałej części dodaj kakao i wodę. Na średnią blaszkę (np. o wymiarach 24 cm x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wykładaj na zmianę ciasto - raz jasne - raz ciemne i piecz je około 30-40 minut w temp. 170 - 180 stopni. 

Przystąp do przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuść dokładnie w wodzie (łatwiej Ci pójdzie, jeśli woda będzie gorąca/ciepła - wówczas jednak przed dodaniem jej do śmietany musisz ją schłodzić). Zacznij ubijać śmietanę miksując ją na najwyższych obrotach miksera, po kilku minutach dodaj cukier, rozpuszczoną żelatynę i ubijaj całość do uzyskania pożądanej konsystencji bitej śmietany:)

Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą bitej śmietany, przykryj drugą porcją ciasta, dalej warstwa śmietany - ciasto i końcówka bitej śmietany.
Udekoruj dowolnie świeżymi owocami.

4 komentarze: