wtorek, 26 sierpnia 2014

Gołąbki bez zawijania

Moja rodzina uwielbia gołąbki a ja poszłam na łatwiznę i ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:)



Składniki:



  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g kapusty 
  • 200 g ryżu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • ok. 1,5 litra bulionu
  • olej do smażenia
Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę.  Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, pokrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni. 
Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:).
Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju.

Obsmażone  przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy.
Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz