Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 500 g kapusty
- 200 g ryżu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- liść laurowy
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia gołąbków
- ok. 1,5 litra bulionu
- olej do smażenia
Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:).
Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju.
Obsmażone przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy.
Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz