piątek, 1 sierpnia 2014

PRZETWORY - Sałatka szwedzka (ogórki, marchewka, cebula)

Przetworowych szaleństw ciąg dalszy:)

Sałatka szwedzka


Składniki:



  • 2 kg ogórków
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli 
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka ziarnek gorczycy

Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe


Ogórki umyj i  zetrzyj na tarce jak na mizerię, marchewkę obierz i również zetrzyj na cienkie plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i  posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie. 

Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć i pasteryzuj około 10-15 minut. 

2 komentarze:

  1. Anonimowy17 maja, 2015

    Zrobione :) zobaczymy za jakiś czas jakie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasugerowalam sie przepisem . serdecznie polecam tym ktore nie wyprubowały. Rewelacja !!

    OdpowiedzUsuń