poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Deser miętowo-kokosowy

Mięta pięknie wybujała tego lata (kokosy nieco mniej;) czas na wykorzystanie jej do szerszego zastosowania stąd też Moi Drodzy przygotujcie się na całą serię miętowych propozycji:)

Dziś:
 Deser miętowo-kokosowy


Do przygotowania potrzebować będziesz:



  • 2 galaretki agrestowe
  • garść świeżych listków mięty 
  • 1 puszkę mleczka kokosowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki agrestowe rozpuść w 3/4 litra gorącej wody, przelej do płaskiego naczynia do wystudzenia (najwygodniej do blaszki do pieczenia). Gdy będzie chłodna, poukładaj w niej umyte listki mięty i odstaw do stężenia.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1/2 litra gorącej wody (nie gotuj) odstaw do przestudzenia. Chłodne zmiksuj z mleczkiem kokosowym, przelej do płaskiego naczynia i odstaw by masa stężała.

Gotowe masy pokrój w kostkę i przełóż do pucharków.


3 komentarze:

  1. Oryginalny pomysł, bardzo jestem ciekawa smaku tego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest lekki i orzeźwiający, chociaż muszę przyznać, że liście w deserze nie specjalnie przełożyły się na entuzjazm najmłodszych testerów;)

      Usuń