czwartek, 20 listopada 2014

Ryba po grecku

Odkąd zaczęłam robić rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła
w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?


Ryba po grecku


Składniki:


  • 1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowania
  • ok. 1/2 szklanki oleju 
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz, mielona papryka


Warzywa  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię  z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).
Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia.
Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno:)

6 komentarzy:

  1. Może w tym roku na święta przygotuję taką rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. When we are providing Cheap Term Paper Service, we care about the career of all our clients. With any Custom Research Papers Services that student requests from us, we have to use all the relevant resources that we have to write a quality paper and one that demonstrates an excellent understanding of the topic.

    OdpowiedzUsuń