czwartek, 20 listopada 2014

Ryba po grecku

Odkąd zaczęłam robić rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła
w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?


Ryba po grecku


Składniki:


  • 1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowania
  • ok. 1/2 szklanki oleju 
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz, mielona papryka


Warzywa  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię  z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).
Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia.
Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno:)

5 komentarzy:

  1. Może w tym roku na święta przygotuję taką rybkę:)

    OdpowiedzUsuń