niedziela, 3 marca 2013

C - Rybka w brzoskwini

Przyszła pora na rybkę w brzoskwini.
Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:)


Rybka w brzoskwini


  

Składniki:




  • 1 kg filetów ryby
  • 1 cebula (preferuję czerwoną)
  • 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka, jajko,bułka (do panierki)
  • oliwa z oliwek

W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.

Można przygotować ją w wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy:

Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką.













Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć.












Przygotować warzywa na sos: pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone  w paski paprykę i brzoskiwnię.

Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu do miękkości(w przypadku papryki konserwowej są do dosłownie 3 minuty), podlać sokiem z brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy.
Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia.
Podawać na zimno.

1 komentarz: